Covid-19 και άνοια: Οι επιστήμονες είναι ενδιαφερόμενοι;
Covid-19 και άνοια: Οι επιστήμονες είναι ενδιαφερόμενοι;
Για τους περισσότερους, το Covid-19 προκαλεί λίγες μέρες ήπια έως μέτρια συμπτώματα, αλλά άλλοι αισθάνονται τα αποτελέσματα για μήνες. Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις είναι νευρολογικοί, οδηγοί επιστήμονες για να αναρωτηθούν εάν το COVID-19 θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Τα ιατρικά νέα σήμερα εξέτασαν τα στοιχεία και μίλησαν με ειδικούς για να μάθουν τις τελευταίες απόψεις.
Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 425 εκατομμύρια λοιμώξεις SARS-COV-2 παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από ή με τη λοίμωξη. Για τους περισσότερους, όταν η λοίμωξη SARS-COV-2 οδηγεί σε COVID-19, τα συμπτώματα είναι ήπια έως μέτρια. Αλλά για μερικούς, τα συμπτώματα της ασθένειας παρατεταθούν.
Οι ειδικοί έχουν περιγράψει αυτό το ζήτημα, το Long Covid, ως “να μην ανακάμψει [για] αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων που υποδηλώνουν το Covid, αν δοκιμάσατε ή όχι”.
Τα συμπτώματα του μακρού covid ποικίλλουν, αλλά μερικά είναι κοινά συμπτώματα Covid-19, όπως κόπωση, δύσπνοια, βήχα και πόνος στις αρθρώσεις.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19, επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού μας.
Άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ιού έχουν συσχετιστεί με νευρολογικές και ψυχιατρικές συνέπειες. Οι συντάκτες μιας ανασκόπησης παρατηρούν ότι “πολυάριθμοι αναπνευστικοί ιοί μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα των περιφερικών και κεντρικών νευρικών συστημάτων, να προκαλέσουν φλεγμονώδεις καταρράκτες και να προκαλέσουν άμεσα και έμμεσα διάφορες νευρολογικές εκδηλώσεις”.
Και φαίνεται ότι το COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση, με πολλούς ανθρώπους να αναφέρουν νευρολογικά συμπτώματα μετά από λοιμώξεις SARS-COV-2. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Η ομίχλη του εγκεφάλου, μια μειωμένη ικανότητα να σκέφτεται σαφώς
- δυσκολίες με τη μνήμη και τη συγκέντρωση
- δυσκολία στον ύπνο
- < Οι αλλαγές στη διάθεση
ερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο το COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη νευρογνωστική λειτουργία και εάν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.
covid-19 και το νευρικό σύστημα
Το SARS-COV-2 συνήθως αποκτά πρόσβαση στο σώμα μέσω σταγονιδίων που εισέρχονται στη μύτη ή στο στόμα. Από εκεί, ο ιός μετακινείται στο λαιμό. Στη συνέχεια, μπορεί να ταξιδέψει στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα και, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μπορεί να εισέλθουν στο νευρικό σύστημα.
Ο φραγμός αίματος-εγκεφάλου σταματά τους περισσότερους ιούς να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Έτσι, μερικές μελέτες έχουν διερευνήσει εάν οι νευρολογικές επιδράσεις του Covid-19 προέρχονται είτε από ιογενή εισβολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα είτε από τις συστηματικές επιδράσεις της λοίμωξης.
Μια κριτική υποδηλώνει ότι και οι δύο μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα. Σε σοβαρές λοιμώξεις, η στέρηση οξυγόνου και η καταιγίδα κυτοκίνης μπορεί να βλάψουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επιτρέψουν στο SARS-COV-2 να εισέλθει στον εγκέφαλο.
Μια άλλη αναθεώρηση υποστηρίζει αυτό, υποδηλώνοντας ότι το SARS-COV-2 μπορεί να διαταράξει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ή να μολύνει τους περιφερειακούς νευρώνες και στη συνέχεια να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο καθηγητής Harris Gelbard, διευθυντής του Κέντρου Νευροθεραπευτικής Ανακάλυψης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, δήλωσε στο Medical News Today:
-19 Η μόλυνση έχει δυσλειτουργία φραγμού υγρού αίματος, με παθολογία που εμφανίζεται σε ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ενώ αυτή η μελέτη δεν έδειξε στοιχεία για την παρουσία SARS-COV-2 σε οποιοδήποτε από τα δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όλοι οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη είχαν PCR-αποδεδειγμένη COVID-19 “.
Τα στοιχεία αυξάνονται ότι το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη. Μια αναθεώρηση του 2020 παρατήρησε ότι “το Covid-19 αναμένεται επίσης να πάρει ένα φόρο στο νευρικό σύστημα μακροπρόθεσμα”.
Ένας άλλος ισχυρίζεται ότι «ο νευροτροπισμός του αναπνευστικού ιού και η παράπλευρη βλάβη λόγω ταυτόχρονων φλεγμονωδών καταρρακτών οδηγούν σε διάφορες νευρολογικές παθολογίες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Guillain-Barré, της εγκεφαλοπάθειας, της εγκεφαλίτιδας, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υποδοχές ACE2
Ορισμένες έρευνες πρότειναν ότι το SARS-COV-2 μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που εισβάλλει σε άλλα κύτταρα μέσω ενζύμου μετατροπής της αγιοτενσίνης 2 (ACE2) υποδοχείς. Ωστόσο, μόνο ορισμένα κύτταρα στο νευρικό σύστημα έχουν αυτούς τους υποδοχείς. Μεταξύ αυτών είναι διεγερτικοί και ανασταλτικοί νευρώνες και άλλοι τύποι κυττάρων, όπως αστροκύτταρα, ολιγοδενδροκύτταρα και ενδοθηλιακά κύτταρα.
Μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι οι υποδοχείς ACE2 εκφράζονται σε μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν μια πιθανή διαδρομή εισόδου για το SARS-Cov-2 στον εγκέφαλο.
Ο καθηγητής Gelbard υπογράμμισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία μέχρι στιγμής για το πώς το SARS-COV-2 θα μπορούσε να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι καθοριστικά: “Τα παθολογικά στοιχεία για την άμεση μόλυνση των νευρικών κυτταρικών τύπων, ιδιαίτερα των νευρώνων, παραμένουν [ S] Αμφισβητήσιμη στην καλύτερη περίπτωση. Παρά τις μελέτες έρευνας σχετικά με τη νευρωνική έκφραση των υποδοχέων ACE2 από τις βάσεις δεδομένων του εγκεφάλου, η συσχετιστική νευροπαθολογία από τις μεταθανάτια ανθρώπινες περιπτώσεις είναι περιορισμένη “.
Αν ο ιός εισβάλλει ή όχι το κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι σαφές ότι η λοίμωξη SARS-COV-2 μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια μετά την οξεία φάση του COVID-19.
φλεγμονή
Πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύονται με covid-19 έχουν φλεγμονώδεις επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Μία μελέτη ανέφερε ότι αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν παραλήρημα, μειωμένη συνείδηση, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες εγκεφαλοπάθειες μετά από λοίμωξη SARS-COV-2.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός φλεγμονής συσχετίστηκε με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων Covid-19 και την αύξηση των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών. Ο Gelbard, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, εξηγεί πώς οι εμπειρογνώμονες ερμηνεύουν τα ευρήματα:
“Η συλλογική μας άποψη για αυτό είναι ότι η λοίμωξη SARS-COV-2/Covid-19 επηρεάζει τους ηλικιωμένους ασθενείς με υποκείμενη νευροαγγειακή νόσο, Είτε πρόκειται για εγκεφαλοαγγειακή νόσο, υποκλινική νόσος του Alzheimer, νόσος του Πάρκινσον ή άλλη νευροεκφυλιστική ασθένεια, δημιουργώντας ένα προ-φλεγμονώδες περιβάλλον κεντρικό νευρικό σύστημα που επιτρέπει τη γνωστική εξασθένηση, είτε να εκδηλώνεται ως οξεία παραλήπιο ή παραλήρημα που επικαλύπτεται στην Dementia “.
Οι μελέτες άνοιας και covid-19
έχουν δείξει ότι τα άτομα με άνοια έχουν αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από το COVID-19. Πολλοί έχουν συννοσηρότητες που σχετίζονται με την κακή έκβαση του Covid-19, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία.
Ο Dr. Heather Snyder, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων της ένωσης του Alzheimer, δήλωσε στο MNT:
“Οι παράγοντες που προκαλούν ή συμβάλλουν στην άνοια, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και του διαβήτη, Άτομα με άνοια πιο ευάλωτα στη σύναψη συμβάσεων COVID-19. […] Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο Alzheimer’s & amp; Άνοψη: Η Εφημερίδα της Ένωσης Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σύναψης συμβάσεων COVID-19 ήταν διπλάσιος για τους ανθρώπους που ζούσαν με άνοια από εκείνους χωρίς αυτό ».
Τα άτομα με άνοια κινδυνεύουν περισσότερο από το Covid-19-αλλά η ασθένεια θα επιδεινώσει την υπάρχουσα άνοια ή θα προκαλέσει την ανάπτυξη της άνοιας;
Μπορεί να είναι ότι για άτομα με άνοια, το SARS-COV-2 μπορεί να εισέλθει πιο εύκολα στον εγκέφαλο, καθώς ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι κατεστραμμένος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα επιδείνωση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν σε άτομα με άνοια μετά από Covid-19. Μία μελέτη αναφέρει: “Υπάρχουν ενδείξεις για μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ ιογενών λοιμώξεων και άνοιας: Τα άτομα με άνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση, ενώ μια κακή ανοσοαπόκριση σε μόλυνση τοποθετεί άτομα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας”.
Ένας άλλος κίνδυνος Covid-19, και ιδιαίτερα σοβαρών μορφών αυτής της νόσου, είναι η θρόμβωση, μια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.
Η άμβλυνση των κινδύνων
Οι άνθρωποι με σοβαρή Covid-19 είναι πιο πιθανό να έχουν νευρολογικά συμπτώματα της ασθένειας, τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας φάσεων όσο και μετά. Και η σοβαρή Covid-19 είναι πιο συνηθισμένη σε εκείνους που είναι μεγαλύτεροι ή έχουν συννοσηρότητες, όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρόνια πνευμονική νόσο και οι καρκίνοι.
Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι νευρολογικές επιδράσεις του Covid-19 είναι η βελτιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος με αυτούς τους τρόπους:
- να κάνει γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες
- ύπνος για 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ
- έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή με όλες τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα
- έχουν τακτικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις .
Οι θεραπείες φαρμάκων για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι επίσης μια επιλογή. Ο καθηγητής Gelbard, ο οποίος εργάζεται τώρα για την ανάπτυξη μιας τέτοιας θεραπείας, σχολίασε: “Αυτό που χρειάζεται έντονα είναι μια κατάλληλη αντιφλεγμονώδη παρέμβαση με θεραπεία με εγκεφαλικό-πετρελαϊκό που μπορεί να μετριάσει αυτό το είδος νευροφλεγμονώδους απόκρισης”.
Και, όπως έχουν παρατηρήσει αρκετοί ειδικοί, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελαχιστοποίησης του κινδύνου τόσο σοβαρών Covid όσο και Long Covid, επανέλαβε ο Δρ Snyder:
“Ενώ εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε περαιτέρω τις διαρκείς επιπτώσεις του Covid-19 στον εγκέφαλο, το μήνυμα Take-Home για την προστασία της γνώσης σας είναι απλή: μην πάρετε το COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να μην πάρετε το Covid-19 είναι να εμβολιαστείτε. ”
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση
ακόμα, δεν είναι σαφές εάν το covid-19 μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια.
Ο Δρ Snyder είπε στο MNT ότι “η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 μας δίνει μια ανεπιθύμητη ευκαιρία να μελετήσουμε τον αντίκτυπο της ιογενούς μόλυνσης στον εγκέφαλο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.
Πρόσθεσε: “Οι πιθανές ιογενείς συνεισφορές στα Alzheimer και στην άνοια έχουν συζητηθεί από καιρό στην ερευνητική κοινότητα. Ωστόσο, καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει οριστικά ότι ένας ιός μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Alzheimer. Επειδή το Covid-19 εξακολουθεί να είναι σχετικά νέο, δεν θα γνωρίζουμε αν η λοίμωξη θα έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο άνοιας για κάποιο χρονικό διάστημα. ”
Ο καθηγητής Gelbard συμφώνησε: “Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Για να μην ακούγεται σαν ανησυχητής, αλλά αντηχούμε τα συναισθήματα των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας: Μπορεί να αισθανόμαστε ότι έχουμε τελειώσει με το Covid-19, αλλά ο ιός δεν γίνεται μαζί μας. Περιμένουμε ότι οι μετασελέτες αυτής της πανδημίας θα συνεχίσουν να ενισχύουν την πρόκληση της αντιμετώπισης της νευροεκφυλιστικής νόσου στους ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους ».
“Αν είχατε Covid-19, δεν σημαίνει ότι πρόκειται να πάρετε άνοια. Προσπαθούμε ακόμα να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση. ”
-Δρ Heather Snyder
Ενώ οι ερευνητές δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τεκμηριωμένα στοιχεία, φαίνεται ότι οι νευρολογικές και ψυχιατρικές επιδράσεις του Covid-19 είναι πιθανό να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια να έρθω.
για ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19, κάντε κλικ εδώ.
- Alzheimer’s/Dementia
- Neurology/Neuroscience
0 Comments
Leave your comment here