covid-19 és demencia: A tudósok érintettek?

covid-19 és demencia: A tudósok érintettek?

A legtöbb esetben a Covid-19 néhány napos enyhe vagy közepes tüneteket okoz, de mások hónapokig érzik a hatásokat. Ezen hatások némelyike neurológiai, a tudósok azt kérdezik, hogy a COVID-19 növelheti-e a demencia kockázatát. Az Medical News ma megvizsgálta a bizonyítékokat, és a szakértőkkel beszélt, hogy megtudja a legújabb nézeteket.

A COVID-19 járvány kezdete óta több mint 425 millió SARS-COV-2 fertőzést erősítettek meg világszerte. Globális szinten csaknem 6 millió ember halt meg a fertőzés miatt, vagy azzal. A legtöbb esetben, ha a SARS-COV-2 fertőzés COVID-19-hez vezet, a tünetek enyhe vagy mérsékeltek. Néhány esetben azonban a betegség tünetei meghosszabbodnak.

A szakértők ezt a kérdést, a hosszú Covid -ot úgy írták le, hogy „nem gyógyulnak meg több hétig vagy hónapig a tünetek megkezdése után, amelyekre utaltak, függetlenül attól, hogy tesztelték -e vagy sem”.

A hosszú covid tünetei eltérőek, de néhányuk gyakori Covid-19 tünetek, mint például a fáradtság, a légszomj, a köhögés és az ízületi fájdalom.

További tanácsok a Covid-19 megelőzésével és kezeléssel kapcsolatban látogasson el a Coronavírus Hubba.

Egyéb légúti vírusfertőzések társultak a neurológiai és pszichiátriai utóhatásokkal. Az egyik áttekintés szerzői megfigyelik, hogy „számos légzőszervi vírus megfertőzheti a perifériás és a központi idegrendszer sejtjeit, gyulladásos kaszkádokat válthat ki, és közvetlenül és közvetve különféle neurológiai megnyilvánulásokat okozhat”.

És úgy tűnik, hogy a COVID-19 sem kivétel: sok ember a SARS-COV-2 fertőzések után neurológiai tüneteket jelentett. Ezek a tünetek magukban foglalhatják:

  • Az agyi köd, a csökkentett képesség egyértelműen gondolkodni
  • A memóriával és a koncentrációval kapcsolatos nehézségek
  • Alvás nehézsége
  • A hangulatváltozások

A szakértők most azt vizsgálják, hogy a COVID-19 hogyan befolyásolhatja a neurokognitív funkciót, és hogy ez növelheti-e a demencia kockázatát.

covid-19 és az idegrendszer

SARS-COV-2 általában az orrba vagy a szájba belépő cseppek révén hozzáférést nyer a testhez. Innentől kezdve a vírus a torok felé mozog. Ezután a tüdőbe és más szervekbe utazhat, és – különféle tanulmányok szerint – beléphet az idegrendszerbe.

A vér-agy gát megakadályozza, hogy a legtöbb vírus belépjen az agyba. Tehát néhány tanulmány azt vizsgálta, hogy a COVID-19 neurológiai hatásai a központi idegrendszer vírusos inváziójából vagy a fertőzés szisztémás hatásaiból származnak-e.

Egy felülvizsgálat azt sugallja, hogy mindkettő párhuzamosan fordulhat elő. Súlyos fertőzések esetén az oxigén nélkülözés és a citokin vihar károsíthatja a vér-agy gátját, és lehetővé teszi a SARS-COV-2 belépését az agyba.

Egy újabb áttekintés támogatja ezt, ami arra utal, hogy a SARS-COV-2 megzavarhatja a vér-agy gátját, vagy megfertőzheti a perifériás idegsejteket, majd beléphet a központi idegrendszerbe.

Prof. Harris Gelbard, a Rochesteri Egyetemi Orvosi Központ Neuroterapeutikai Központjának felfedezésének igazgatója ma elmondta az Medical News -nak:

“Egy nemrégiben cerebrospinális folyadékvizsgálat azt sugallja, hogy a Covid -ban szenvedő betegek betegek, hogy Covid -19 A fertőzésnek vér-cerebrospinális folyadékgátló diszfunkciója van, és a patológia olyan endotélsejtekben fordul elő, amelyek az erek erekjét az vér-agy gátban tartják. Noha ez a tanulmány nem mutatott bizonyítékot a SARS-COV-2 jelenlétére sem a cerebrospinális folyadékmintákban, a vizsgálatban szereplő összes beteg PCR-ben bevált Covid-19 volt. ”

Bizonyítékok növekednek, hogy a Covid-19 neurológiai károkat okozhat. Az egyik 2020-as áttekintés megfigyelte, hogy „a Covid-19 is várhatóan hosszú távon fizet az idegrendszerre.”

Egy másik kijelenti, hogy „a légzőszervi vírus neurotropizmus és az egyidejű gyulladásos kaszkádok miatti károsodás különféle neurológiai patológiákat eredményez, beleértve a Guillain-Barré-szindrómát, az encephalopathiát, az encephalitist, az ischaemiás stroke-ot, az intracerebrális vérzést és a széfeket.”

ACE2 receptorok

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a SARS-COV-2 ugyanúgy betolakodhat az idegrendszerbe, mint más sejtek behatolása az agiotenzin-konvertáló 2 enzim (ACE2) révén. receptorok. Ugyanakkor csak az idegrendszer egyes sejtjei vannak ezeknek a receptoroknak. Közülük vannak az gerjesztő és gátló idegsejtek és más típusú sejtek, például asztrociták, oligodendrociták és endotélsejtek.

Az egyik áttekintés rámutat arra, hogy az ACE2 receptorok az agy kis ereiben expresszálódnak, ami potenciális belépési útvonalat biztosíthat az agyba az SARS-COV-2 számára.

Gelbard professzor hangsúlyozta, hogy a SARS-COV-2 eddigi bizonyítéka a központi idegrendszerbe nem meggyőző: „A neurális sejttípusok, különösen az idegsejtek közvetlen fertőzésének patológiás bizonyítékai maradnak [ s] A legjobb esetben egyértelmű. Annak ellenére, hogy az ACE2 receptorok neuronális expressziójának felmérése az agyi transzkriptom adatbázisokból […] A posztmortem emberi esetek korrelációs neuropatológiája kevés. ”

Függetlenül attól, hogy a vírus betolakodik-e a központi idegrendszerbe, egyértelmű, hogy a SARS-COV-2 fertőzés kognitív diszfunkcióhoz vezethet, amely hónapokig vagy akár évekkel akár a COVID-19 akut fázisa után is tarthat.

gyulladás

Sok ember, aki kórházba került a COVID-19-vel, gyulladásos szövődményekkel jár, amelyek befolyásolhatják az idegrendszert. Egy tanulmány szerint ezek a betegek delíriumot, csökkentett tudatot, stroke-ot és más encephalopathiát tapasztalnak a SARS-COV-2 fertőzés után.

Ebben a tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a gyulladás mértéke összefüggésben van a COVID-19 tünetek súlyosságával és a gyulladáscsökkentő citokinek növekedésével.prof. Gelbard, aki nem vett részt ebben a tanulmányban, elmagyarázza, hogy a szakértők hogyan értelmezik a megállapításokat:

“Kollektív véleményünk az, hogy a SARS-COV-2 fertőzés/COVID-19 befolyásolja az alapul szolgáló neurovaszkuláris betegségben szenvedő betegeket. Legyen szó cerebrovaszkuláris betegségekből, szubklinikai Alzheimer-kórból, Parkinson-kórból vagy más neurodegeneratív betegségből, egy gyulladáscsökkentő központi idegrendszer létrehozásával, amely megengedi a kognitív károsodást, akár akut delíriumként, akár delíriumként, vagy a dementián. ”

demencia és covid-19

A tanulmányok kimutatták, hogy a demenciában szenvedő emberek megnövelték a morbiditást és a mortalitást a Covid-19-hez képest. Sokan komorbiditásokkal járnak a rossz COVID-19 kimenetelével, mint például a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás.

Dr. Heather Snyder, az Alzheimer Szövetség orvosi és tudományos kapcsolatokért felelős alelnöke azt mondta az MNT -nek:

“A demencia, beleértve a hipertóniát és a cukorbetegséget okozó tényezőket okozhatja, ami az, amit tesznek. A demenciában szenvedő egyének érzékenyebbek a COVID-19 szerződése miatt. […] Kutatás 2021 februárjában jelent meg az Alzheimer’s & amp; DEMENTIA: Az Alzheimer-szövetség folyóiratában úgy találták, hogy a COVID-19 szerződésének kockázata kétszer olyan magas volt a demenciában élő emberek számára, mint azok, akik nélkül nem. ”

A demenciában szenvedő emberek inkább a Covid-19 veszélyét jelentik-de a betegség súlyosbítja-e a meglévő demenciát, vagy okozhatja a demencia kialakulását?

Lehet, hogy a demenciában szenvedő embereknél a SARS-COV-2 könnyebben beléphet az agyba, mivel a vér-agy gát megsérül. Ez magyarázhatja a demenciában szenvedő emberekben a Covid-19 utáni betegek súlyosbodó tüneteit. Az egyik tanulmány kimondja: „Bizonyítékok vannak a vírusfertőzések és a demencia közötti kétirányú összefüggésre: a demenciában szenvedő embereknek megnövekedett a fertőzés kockázata, míg a fertőzésekkel szembeni rossz immunválasz az egyének fokozott demencia kockázatát jelentik.”

A Covid-19 és a betegség különösen súlyos formáinak egy másik kockázata a trombózis, a stroke oka. Egy nagy tanulmány szerint a stroke megduplázhatja a demencia kialakulásának kockázatát.

A kockázatok enyhítése

A súlyos COVID-19-ben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a betegség neurológiai tüneteivel, mind akut fázisában, mind utána. És a súlyos Covid-19 gyakoribb az idősebbeknél, akiknél idősebb vagy komorbiditások vannak, mint például a túlsúly vagy az elhízás, a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegség és a rák.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a COVID-19 neurológiai hatásainak elkerülésének legjobb módja az agy és a test egészségének optimalizálása ilyen módon:

  • Fizikailag aktív lenni
  • kognitív módon stimuláló tevékenységeket végez
  • Minden este 7-8 órán át alszik
  • kiegyensúlyozott étrenddel az összes alapvető vitaminnal és ásványi anyagokkal
  • Rendszeres társadalmi interakciókkal rendelkezik –

A gyulladás leküzdésére szolgáló gyógyszerkezelések szintén lehetőség. Gelbard professzor, aki most egy ilyen kezelés kidolgozásán dolgozik, kommentálta: „Szükség van egy megfelelő neuroin-gyulladásgátló beavatkozásra egy agyi áthatoló terápiával, amely enyhítheti az ilyen típusú neuroinflammatorikus választ.”

És amint azt több szakértő megjegyezte, a COVID-19 elleni oltás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy minimalizálják mind a súlyos, mind a hosszú Covid kockázatát, Dr. Snyder megismételte a nézet:

“Miközben a Covid-19 agyra gyakorolt tartós hatásainak további megértése érdekében dolgozunk, a megismerés védelmére szolgáló otthoni üzenet egyszerű: ne kapjon Covid-19-et. A legjobb módja annak, hogy a Covid-19-et ne kapjuk meg, ha oltásba kerülnek. ”

Nincs egyértelmű válasz

Még nem világos, hogy a COVID-19 a demencia kockázati tényezője lehet-e.

Dr. Snyder azt mondta az MNT-nek, hogy „a folyamatban lévő Covid-19 járvány nemkívánatos lehetőséget ad nekünk a vírusfertőzésnek az agyra gyakorolt hatásainak tanulmányozására rövid és hosszú távon”.

Hozzátette: „Az Alzheimer -kórhoz és a demenciához való potenciális vírusos hozzájárulásokat már régóta vitatják a kutatási közösségben. A mai napig azonban egyetlen kutatás azonban nem igazolta, hogy egy vírus Alzheimer -kórot okozhat. Mivel a Covid-19 még mindig viszonylag új, nem fogjuk tudni, hogy a fertőzés hatással lesz-e a demencia kockázatára egy ideig. ”

Gelbard professzor egyetértett: „Sajnos úgy gondoljuk, hogy ez a jéghegy csúcsa. Nem úgy hangzunk, mint egy riasztó, de visszhangozzuk a közegészségügyi szakértők érzéseit: úgy érezhetjük, hogy a Covid-19-rel végezzünk, de a vírus nem történik velünk. Arra számítunk, hogy ennek a járványnak az utólagos sokkjai továbbra is erősítik az időskorúak és immunhiányos neurodegeneratív betegség kezelésének kihívását. ”

“Ha volt Covid-19, ez nem azt jelenti, hogy demenciát fogsz kapni. Még mindig megpróbáljuk megérteni ezt a kapcsolatot. ”

-Dr. Heather Snyder

Míg a kutatóknak még nem állnak rendelkezésre meggyőző bizonyítékok, úgy tűnik, hogy a Covid-19 neurológiai és pszichiátriai hatásai sok éven át velünk lesznek jönni.

A COVID-19-re vonatkozó legfrissebb fejlemények élő frissítéseihez kattintson ide.

  • Alzheimer/Dementia
  • Neurológia/idegtudomány
Tags:

0 Comments

Leave your comment here